20
мај
2017

IMP@CT projekat/prijem u rezidenciji britanskog Ambasadora

Пројекат IMP@CT спаја неке од водећих научника у области рударства у Европи и најбоље иноваторе технологије у приватном сектору (University of Exeter, Mineco ltd, BRGM France, Imperial College London, RWT Achen University, University of Eastern Finland, Metal Inovations ltd, Extracthive Process Designers-France i dr).

На пријему који је уприличила Британска амбасада у Босни и Херцеговини, а којим је званично завршена тродневна конференција у оквиру европског пројекта ИМП@ЦТ, одржана у организацији британске компаније MINECO LTD од 15. до 18. маја у Олову и Сарајеву, Британски амбасадор у БиХ Edward Ferguson поздравио је на пријему учеснике Конференције

Пројекат “IMP@CT“ добио је из Програма ЕУ за истраживање и иновације “Хоризонт 2020“ подстицај од седам милиона еура како би развио циљане, технолошке иновације у дизајну рударске опреме, као и у планирању у области рударства мањих налазишта стратешки важних метала попут олова, цинка и антимона

Учесници Конференције оцијенили су да је рударству неопходан нови модел рада, који ће донијети напредак у тој области и омогућити брже и лакше есплоатисање кључних ресурса којима Европа располаже.

Представници Универзитета у Бањој Луци  Рударског факлултета Приједор су на позив британског амбасадора присуствовали пријему  и том приликом добили могућност и позивницу да се укључе у конзорцијум као један од домаћих/локалних партнера.

Поред тога проф др Владимир Малбашић, Декан Рударског факултета Приједор Универзитета у Бањој Луци и доц др Дражена Тошић, координатор за научно-истраживачки рад на Факултету су искористили прилику и презентовали и информисали присутне на пријему о термину и идејама одржавања VII Балканског конгреса рударства чије је вријеме и мјесто одржавања од 11-13 октобра у Приједору те позвали присутне да дођу на Конгрес и презентују овај пројекат.